ПРЕЛО

Друштво за очување и неговање културних традиција

Наслоњено на богату традицију културно-уметничког стваралаштва у Чуругу дугу више од једног века, ДОНКТ „Прело“ основано је маја 2007. године, са циљем да окупи све културне вредности нашег краја, да развија интересовања и љубав према културно уметничком стваралаштву.

У друштву је активно 180 чланова, углавном деце, која се друже и стичу знање у бројним секцијама друштва. Народна игра, као игра колектива, васпитава и представља одличну реалаксацију, а уједно и рекреацију, развија смисао за друштвеност, љубав према игри и песми.

Учећи народне игре, деца упознају свој народ, његову традицију, обичаје, и тако развијају љубав за народну игру, њен прави дух и лепоту.

Поред дечијих група активно ради и ветерански састав и певачка група „Прело“ основана фебруара 2017. године.

Пробе се одржавају током целе недеље од понедељка до петка по устаљеним терминима.

Члановима друштва на располагању је зграда у којој се налази сала за вежбање фолклора, свлачионица, гардероба са ношњом и неколико музичких инструмената, канцеларија, клуб двориште које је планирано за летњу башту са позорницом.

Донкт „Прело“ Чуруг иза себе има учешћа на многим међународним и домаћим фолклорним фестивалима: Бугарска, Грчка, Италија, Словенија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Црна Гора.